La Coordinadora estava present en la reunió on es va intentar subornar al moviment antieòlic

El passat 29 d’octubre el Sr Juan Manuel Uncio, actual director de Renomar (Energías Renovables Mediterráneas S.A.) i antic director de l’Institut Valencià de Finances, on el coneixen per haver usat diner públic en benefici privat, va convocar una reunió en la Casa Verda de València a la que van assistir ell, un advocat de l’empresa, el president del grup Acció Ecologista Agró, el president d’ADES (Associació per al Desenvolupament Eòlic Sostenible, de la qual és membre aquesta Coordinadora) i un vocal de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat.

En la reunió l’empresa exigia que es retiraren les denúncies interposades pels delictes ambientals comesos en parcs eòlics construïts per Renomar (Zones 1,2,3 i 8 ) i a canvi ens proposava “incorporar-nos al seu equip de treball” elaborant un pla per a disminuir la mortalitat els voltors a canvi d’una “compensació degudament remunerada”. Dit en paraules clares, un intent de suborn pagant-nos uns diners a canvi de retirar les acusacions que pesen sobre l’empresa.

No content amb la reunió verbal (de més de 3 hores de duració), va deixar constància per escrit en un document enviat per correu electrònic amb el següent conveni: “con objeto de establecer el marco de colaboración entre ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ Y RENOMAR, S.A., para promover la conservación y potenciación de la diversidad biológica y su entorno así como el uso racional de la energía eólica, mediante la realización de un conjunto de estudios y actuaciones” (i l’apartat del líquid a percebre en blanc). L’empresa volia elaborar un pla per evitar la mort dels voltors sense retirar cap molí dels LIC (Lloc d’Interès Comunitari), ni de les IBA (Important Bird Area).

En aquest cas, Renomar no construeix els molins de la zona 14, però aquesta Coordinadora manifesta la seua més íntima solidaritat amb les altres plataformes. De tota manera és molt rellevant vore com els empresaris s’estan espantant davant l’allau de denúncies penals que han formulat les diverses Coordinadores antieòliques del País i han superat la frontera, i han passat directament al suborn encobert de “treball degudament remunerat”. Recordem que a hores d’ara hi ha 7 denúncies penals presentades en els jutjats i en fiscalia contra el Pla Eòlic, 4 d’elles presentades per Agró i ADES, 1 presentada per Gecén i 2 les ha presentades aquesta Coordinadora. Convé recordar que alguns alcaldes i l’empresa Proyectos Eólicos Valencianos se seuran al banc dels acusats el pròxim 28 de novembre per haver concedit llicències sense poder-ho fer.

Convé recordar que aquesta Coordinadora només es finança venent loteria i samarretes. Mai acceptaríem un suborn i menys per part d’un empresari que està cometent impunement tantes irregularitats contra el territori i el medi ambient. La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat manifesta la seua total independència i el seu menyspreu absolut per aquestes pràctiques il·lícites de les empreses promotores. No tots tenim un preu!

Com diu la nostra samarreta: ESTIMEM LA NOSTRA TERRA I NO ESTÀ EN VENDA!