2009.12.18.Carta al Conseller de Infraestructuras

Apreciat Conseller, d’Infraestructures i Transport, en Mario Flores,

En octubre de 2007, al poc de prendre possessió del seu càrrec com a Conseller, ens vam adreçar a vosté amb l’esperança d’obtindre més transparència i la possibilitat de diàleg de vosté que del seu antecessor al càrrec.

Hui, dos anys després, hem comprovat que no solament ha augmntat la comunicació, sinó que aquesta s’ha fet hostil i agresiva. És ridícula la seua posició i enfoc defenent les postures adoptades en el Pla Eòlic Valencià perquè ningú, excepte vosté i el Director General d’Energia creuen ja en ell.

El motiu d’aquesta nova missiva, és que el passat 17 de novembre, en la Comissió d’Obres Públiques de Les Corts, enlloc d’assumir la seua responsabilitat en la ineficàciad’implantar l’energia eòlica en el País Valencià i enlloc d’acomiadar els seus subordinats (o de dimitir per vergonya), no se li ocorre una altra cosa que desacreditar i insultar els col·lectius ecologistes com el nostre i demanar als diputats de l’oposició que pressionen els alcaldes dels seus respectius partits per a què deixen de posar traves a la instal·lació de parcs eòlics en els seus municipis.

La Coordinadora opina que quan un escolta coses com aquestes, se li fa difícil pensar que estem en democràcia i no en una  república bananera. Amb quin dret un Conseller pot demanar-li als representants de la oposició que pressionen els ajuntaments per a què posen pegues al Pla Eòlic? És més, cal recordar-li, Sr. Conseller, que en la comarca del Comtat, els ajuntaments del PP (tots, excepte Castell de Castells), van votar en els seus plenaris una oposició cap al Pla Eòlic.

Hom es pregunta si això de les “mínimes traves possibles” implica impunitat i amnistia per a delictes comesos per les empreses eòliques i la Direcció General d’Energia i si podrà un ajuntament complir la llei i fer-la complir e el seu ajuntament sense que el Sr. Conseller li demane al seu partit que el pressione.

Per a la Coordinadora és dessolador tindre que comprovar la idea que alguns tene de l’autonomia local i de la participació ciutadana i considera que aquests fets posen de manifest que si el Sr. Conseller demana a l’oposició que pressione els alcaldes del seu partit serà també perquè ell anteriorment no ha tingut cap escrúpol en pressionar els seus alcaldes del Partit Popular.

A hores d’ara, vosté ha aconseguit que la Comissió Europea, el Síndic de Greuges, els jutges, els empresaris eòlics, les associacions d’empresaris, els eurodiputats del seu partit i els col·lectius ecologistes estiguen d’acord en què l’energia eòlica no és vàlida en tots els llocs i que el Pla Eòlic Valencià es va planificar mal y s’està executant pitjor.

Per exemple, Arturo Virosque, president de la Cambra de Comerç de València (Las Provincias 18 de març de 2007) referint-se al Pla Eòlic afirmava que “la energía eólica ha sido una pantanada. Los molinos han acabado con el paisaje nacional, la energía eólica ha sido ineficiente, ha vivido con gran derroche de dinero y ha habido fraude. Por eso el Gobierno se replantea ahora cambiar el régimen de subvenciones. La energía eólica, esa sí que ha sido especulación“.

 

Un altre exemple, José María González Vélez, president de l’Associació de productors d’energies renovables, APPA (entitat que agrupa a prop de cinc-centes empreses que operen en el sector de les energies renovables), en el seu discurs del proppassat 25 de novembre en la Fira de València va declarar que “El Gobierno valenciano en su día hizo un plan de energía eólica harto discutible. Se excluyeron las zonas de costa y las más o menos cercanas por motivos paisajísticos, como si en estos años no se hubieran construido edificios más que dudosos desde ese punto de vista. Se descartaron emplazamientos idóneos y en muchas de las zonas donde sí que se autorizaron los molinos, los vientos son pobres“.

Més exemples, Cristina Gutiérrez-Cortines diputada del Parlament Europeo (PP) en un article publicat en el Diari o Montañés el 28 d’agost de 2009 assenyalava el següent: “El protagonismo exclusivo de la eólica a costa del sacrificio del paisaje y la pérdida del valor del suelo y del medio rural, responden, no nos engañemos, a una interpretación torticera, es decir, engañosa e interesada de los objetivos, que se aprobarán en Copenhage. Una vez más, nos encontramos ante un abuso de poder, sustentado por la capacidad que tienen las administraciones para legalizar y declarar de interés público sus propios proyectos, impartir doctrina, despertar intereses, colectar adeptos y utilizar el boletín oficial y el presupuesto público para hacer saldos con la biodiversidad, el desarrollo rural y el territorio. En este caso, además, el gobierno regional de acuerdo con sus socios económicos ha diseñado un hábil recorrido de concesiones fragmentadas, para evitar la información completa de su proyecto, incluidas las ubicaciones y los lugares afectados. Los ciudadanos carecen de información y sus derechos de participación y debate se reducen. Legitimidad y legalidad no coinciden“.

Li recomanem que els faça cas, perquè com veu no som quatre ecologistes els que estem en contra del Pla Eòlic.

Vosté, des que està en el càrrec, no sols ha solucionat els problemes que estava generant el Pla Eòlic Valencià, sinó que ha aconseguit que les coses estiguen molt pitjor que ja dos anys.

L’energia eòlica no s’ha desenvolupat de la manera que tocaria, i açò no és culpa del govern espanyol, ni culpa dels col·lectius ecologistes, sinó culpa d’intentar mantindre un Pla Eòlic absurde, que no està basat en el aprofitament del recurs eòlic de les comarques que més vent posseeixen i que pretenen instal·lar parcs eòlics dins de la Xarxa Natura 2000. Si vol buscar algun responsable directe de la inoperància en matèria eòlica, busque en la Direcció general d’energia i encontrarà diversos responsables. Huit anys de recorregut del Pla Eòlic sols ofereixen el trist balanç de menys de la meitat dels molins instal·lats i gran part d’ells amb problemes judicials. En l’empresa privada, que vosté defén tant, faria temps que haurien enviat a sa casa al Director General d’Energia i a tots els responsables del Pla Eòlic.

Senyor Flores, encara està a temps de rectificar, retire definitivament el Pla Eòlic Valencià i redacte’n un més respectuós amb el medi ambient i més eficient des del punt de vista energètic. Cesse els responsables de l’actual Pla Eòlic per ineptitud manifesta, repasse els principis constitucionals i no pressione els alcaldes (propis ni suggerisca que ho facen els de l’oposició) i deixe’ls que complisquen la llei. I si no es veu capaç de seguir avant amb açò, dimitisca, de segur que el seu partit serà capaç de trobar-ne un que el substituisca.

Atentament:

El Comtat, 18 diciembre de 2009

Anna Climent i Montllor

Presidenta de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.