2010.02.05.Nota de premsa. (El Síndic de Greuges, una institució llançada a perdre)

EL SÍNDIC DE GREUGES, UNA INSTITUCIÓ LLANÇADA A PERDRE

Publiquen la Memòria Anual del Síndic de Greuges de 2008, extraordinàriament benvolent amb l’Administració valenciana. Es critica l’actuació de la Conselleria d’Infraestructures en el Pla Eòlic sense declarar-la administració hostil

Cinc mesos després d’haver-se lliurat en Les Corts Valencianes, s’ha publicat en la pàgina web del Síndic de Greuges la Memòria Anual de la Sindicatura de Greuges corresponent a l’any 2008. Contràriament al que va succeir en anys anteriors (abans que fóra nomenat Síndic el Sr. Cholbi) la Memòria d’aquest anys és extraordinàriament benvolent amb les Administracions públiques.

En concret, en referència a les Queixes respecte al Pla Eòlic Valencià, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha evidenciat extraordinàries diferències:

Sent que l’actitud de la Conselleria d’Infraestructures continua sent la de no acceptar les Recomanacions del Síndic de Greuges d’analitzar “altres zones més adequades per a albergar infraestructures eòliques amb el menor impacte ambiental possible”, el que en la Memòria Anual de 2007 li va suposar a aquesta Conselleria una “expressa declaració de la seua actitud hostil”, en la de l’any 2008 es limita a assenyalar que per a les zones eòliques 3, 9 i 14 “es constaten algunes discrepàncies entre la posició mantinguda per aquesta Institució i la manifestada per l’Administració autonòmica”, englobant a la Conselleria d’Infraestructures dins de les “Administracions que no han acceptat les recomanacions o suggeriments del Síndic, argumentant aqueixa no acceptació, sense que, per tant, es puga interpretar la seua actitud com hostil, entorpidora o de no col·laboració”.

També resulta sorprenent el tractament de la Queixa sobre les zones ZEPA i els parcs eòlics. En la Queixa que va presentar la Coordinadora denunciant que per a l’elaboració de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPAs) s’havien exclòs sistemàticament aquelles zones seleccionades per SEO/BirdLife com Àrees d’Importància per a les Aus (IBA) on existien projectes eòlics, el Síndic de Greuges va formular una Resolució recomanant que “en cas de coincidir l’emplaçament d’un parc eòlic amb una zona ZEPA o IBA, s’investigue una altra ubicació més adequada per al mateix”.

En la Memòria del Síndic de Greuges, respecte a aquesta Recomanació, s’arreplega que “L’expedient es troba tancat a l’haver-se acceptat els pronunciaments exposats”.

Doncs bé, a dia d’avui, ni la Conselleria de Medi Ambient ni la Conselleria d’Infraestructures han modificat cap projecte eòlic. Tot segueix com abans, independentment de si els parcs eòlics estan dins o fora d’una Àrea d’Importància per a les Aus (IBA). De fet estan construïts els parcs eòlics de les zones 3, 7, 8, 10, 11 i 12 dins d’una zona IBA i segueixen sense modificar-se els projectes dels parcs eòlics de les zones 9, 13, 14 i 15, on també es contemplen parcs eòlics dins de zones IBA.

És a dir, que, segons sembla, les Conselleries de Medi ambient i d’Infraestructures han dit que acceptaven la Recomanació del Síndic de Greuges i després han actuat com si no existira tal Recomanació.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat lamenta que l’Administració Valenciana haja convertit en inútil i inoperant una institució tan important com el Síndic de Greuges (“el defensor del poble valencià”). L’Administració Valenciana es burla del Síndic de Greuges dient-li unes vegades que accepta les Recomanacions sense que tinga cap intenció d’acceptar-les ni d’actuar en conseqüència i, altres vegades, dient obertament que no les accepta, amb la tranquil·litat de qui sap que la no acceptació no va a portar-li cap conseqüència. Lamentable sembla aquesta situació, però també sembla lamentable que el Síndic de Greuges accepte de bon grat aquesta burla i en la seua Memòria es limite a assenyalar que “es constaten algunes discrepàncies entre la posició mantinguda per aquesta Institució i la manifestada per l’Administració autonòmica”.

 El Comtat, 8 de febrer de 2010

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s