2010.07.14. Agró. (Assemblea anual d’ADES després de la sentència favorable del TSJ)

Assemblea anual d’ADES després de la sentència favorable del TSJ

AE-Agró i ADES exigiran al Govern Central que assumisca la competència dels parcs eòlics fraccionats per la Generalitat Valenciana

Els ecologistes també demandaran la revisió del Pla Eòlic Valencià

dimecres 14 de juliol de 2010.

El dissabte 3 de juliol es va celebrar a Requena l’assemblea ordinària d’ADES, l’Associació per un Desenvolupament Eòlic Sostenible, que enguany ha estat marcada per un esdeveniment extraordinari: la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que declara il·legals els sis parcs eòlics de la zona 6 del Pla Eòlic Valencià.

L’assemblea anual d’ADES, on van participar representants d’Acció Ecologista Agró i de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, a més a més de ciutadans de les diferents poblacions afectades per l’actual Pla Eòlic Valencià, va decidir continuar la lluita ecologista per una energia eòlica sostenible mediambientalment en dos nivells: l’estatal i l’autonòmic. Com la sentència del TSJ reconeix que la competència per fraccionar macroparcs eòlics és de l’Estat i no de les comunitats autonòmiques, les organitzacions ecologistes van a promoure una campanya per exigir al Govern Central que assumisca les competències dels parcs eòlics fraccionats per la Generalitat Valenciana.

A més a més, els ecologistes demandaran al Govern Estatal que revise totes les autoritzacions dels parcs eòlics des de la perspectiva de la protecció del medi ambient i que també revise la política de primes dels parcs eòlics. Esta mobilització, promoguda per AE-Agró i ADES, pretén agrupar a totes les associacions, organitzacions, grups i entitats que lluiten a tot l’Estat per una energia eòlica respectable amb el medi ambient.

A l’àmbit autonòmic, l’assemblea d’ADES va decidir realitzar també una mobilització per a exigir l’aplicació de la sentència del TSJ a tots els parcs eòlics fraccionats al País Valencià. L’objectiu és que la Generalitat Valenciana revise i modifique el seu Pla Eòlic. Segons els ecologistes el nou Pla Eòlic Valencià hauria d’excloure tots els territoris protegits, com per exemple els Parcs Naturals o els espais de la Xarxa Natura 2000. A més a més, des d’AE-Agró i ADES s’exigeix a la Generalitat Valenciana que modifique el règim de compensacions econòmiques per incorporar els municipis que disposen de recursos eòlics però que es queden fora del possible nou Pla Eòlic per estar a les zones protegides.

Un brindis pel nou escenari que dibuixa la sentència del TSJ.

Els conservacionistes també volen que els Ajuntaments i els representants de la societat civil, com per exemple les organitzacions ecologistes, participen en el procés de decisió sobre la ubicació i sobre les dimensions dels parcs eòlics. Finalment, també es demanda que les compensacions econòmiques del nou Pla Eòlic Valencià vagen directament als municipis afectats sense passar avanç per la Generalitat Valenciana.

Encara queda molt treball per davant per aconseguir una energia eòlica veritablement respectable amb la natura i sostenible mediambientalment. Tanmateix, la sentència del TSJ que declara il·legal la zona 6 del Pla Eòlic Valencià representa una oportunitat única per aconseguir-ho. Ara el vent i la Justícia bufen a favor nostre. Només cal que les administracions central i autonòmica vulguen apostar per una energia eòlica “verda” de veritat i no com fins ara.

http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article2121

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s