2010.08.27.Nota de prensa. (Un projecte de restauració del riu Vinalopó pretén demolir 6 assuts centenaris en Banyeres)

Un projecte de restauració del riu Vinalopó pretén demolir 6 assuts centenaris en Banyeres

 

El projecte de Millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt delriu Vinalopó (de Bocairent a Biar) sorgit des de la Confederació Hidrogràfica delXúquer ha irromput amb sorpresa en totes les esferes de les comarques de l’Alcoià, vall d’Albaida i Alt Vinalopó ja que pretén, entre d’altres coses, destruir 6 assuts de gran valor arqueològic i industrial. La publicació en el BOE de finals de juliol de què aquest projecte no necessita estudi d’impacte ambiental ha fet saltar les alarmes de la Coordinadora que ha presentat un recurs potestatiu de reposició.

 Sol ser habitual que es publiquen en estiu projectes de controvèrsia que poden generar contestació social. El 23 de juliol es publicava en el BOE 178/2010 una resolució de la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic dependent del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí segons la qual no calia desenvolupar el procés d’avaluació d’impacte ambiental (AIA) en el projecte de “Millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt del riu Vinalopó (de Bocairent a Biar)”. És sorprenent que un projecte de restauració fluvial d’eixa envergadura, que té per objectiu la millora del medi ambient esquive un procediment (AIA) que avalua quin efecte tindrà sobre el propi medi ambient. Però a més de ser sorprenent és il.legal, i per això la Coordinadora ho ha denunciat; de fet, per exemple, la restauració del Vinalopó en Elda sí que va requerir AIA.

Una altra irregularitat és que segons la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, impulsor de la restauració, el projecte ha comptat amb una adequada participació ciutadana que no és cert perquè els col.lectius sensibilitzats amb el medi ambient en la població de Banyeres de Mariola per exemple, no han estat informats i la major part de la població no en té ni idea. I és significativa la poca petició d’informes que s’han demanat a les entitats per comprendre els valors ecològics i patrimonials del naixement Vinalopó. Aquest fet també ha estat denunciat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.