2011.03.28. Agró. (La UICN insta a Espanya a evitar el desenvolupament de l’energia eòlica en zones protegides)

Energia eòlica sí, però no així!!!

La UICN insta a Espanya a evitar el desenvolupament de l’energia eòlica en zones protegides

La petició d’este organisme internacional coincideix amb la postura defensada per Acció Ecologista-Agró des de 2003 respecte al Pla Eòlic Valencià

dilluns 28 de març de 2011.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) va realitzar una sèrie de recomanacions sobre parcs eòlics al govern espanyol i al portugués, després del Congrés Mundial celebrat per este organisme internacional a Barcelona en 2008. Les demandes de la UICN concorden amb la posició defensada des de 2003 per Acció Ecologista-Agró respecte al Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana: evitar el desenvolupament de l’energia eòlica en zones de montanya protegida, com les de la Xarxa Natura, i l’establiment de zones d’amortiment al voltant de les àrees protegides, en les que tampoc no puguen instal·lar-se explotacions eòliques.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) va adoptar en el seu Congrés Mundial de Barcelona, celebrat en octubre de 2008, una important moció respecte a l’energia eòlica a la península ibèrica: instar els governs d’Espanya i Portugal a “evitar el desenvolupament de l’energia eòlica dels seus sistemes muntanyosos, no permetent la construcció d’instal·lacions d’esta índole en l’interior d’àrees protegides, incloent les de la Xarxa Natura 2000”, i a més a més “establir zones d’amortiment al voltant de les àrees prèviament mencionades en les que no puguen instal·lar-se explotacions eòliques”.

Fruit d’esta moció, la UICN, la xarxa ambiental de caràcter global més gran i antiga del món, va realitzar quatre recomanacions concretes a Espanya i Portugal. La primera d’elles és la realització d’avaluacions d’impacte ambiental dels projectes que tinguen una repercussió sobre zones frontereres, tant nacionals com regionals, en consonància amb el Conveni sobre Avaluació de l’Impacte en el Medi Ambient en un Context Transfronterer (Espoo, 1991). L’objectiu d’esta mesura és previndre, reduir i controlar l’impacte ambiental transfronterer de caràcter perjudicial de les activitats previstes.

La segona recomanació adoptada per esta xarxa ambiental global coincideix plenament amb la postura defensada des de 2003 per Acció Ecologista-Agró respecte al Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana: “evitar el desenvolupament de la producció d’energia eòlica en sistemes muntanyosos protegits i no autoritzar l’establiment d’instal·lacions connexes en l’interior d’àrees protegides (incloent les de la Xarxa Natura 2000 i les àrees considerades pertinents per a espècies en perill potencialment afectades en els plans internacional, nacional i regional), i, pel que fa a les zones circumdants, avaluar les alternatives i aplicar estrictament l’article 6 de la Directiva Hàbitats”.

A més a més, la tercera recomanació insta a Espanya i Portugal a establir zones d’exclusió d’instal·lacions de producció d’energia eòlica al voltant de les àrees protegides. Segons la UICN, “el medi ambient i les espècies no reconeixen fronteres, i la proximitat d’estes instal·lacions respecte a les zones de cria, com poden ser penyals o zones forestals, poden ser danyoses per a les poblacions d’animals en els períodes de major vulnerabilitat”.

Finalment, es recomana elaborar plans en matèria d’energia eòlica que identifiques les àrees on s’autoritze o es prohibisca la producció d’este tipus d’energia, però la UICN especifica que “sobre la base de consideracions ambientals i no únicament del recurs eòlic”.

Totes estes recomanacions concorden amb la postura adoptada per AE-Agró respecte al Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, que no respecta espais protegits, com per exemple els que formen part de la Xarxa Natura 2000. I que a més a més no ha respectat la llei i s’ha caracteritzat per la seua opacitat. Motius pels quals l’organització ecologista lluita des de 2003 per un Pla Eòlic al País Valencià veritablement sostenible i respectuós amb el medi ambient, una lluita que l’any passat va començar a donar els seus fruits amb les primeres sentències judicials favorables a AE-Agró en esta batalla legal contra l’administració valenciana per a la qual comptem amb el recolzament de l’Associació per a un Desenvolupament Eòlic Sostenible (ADES).

Pam a pam, dia a dia, en defensa del territori i la natura per terra, mar i aire. Energia eòlica sí, però no així!!!

http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article2600

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: