2012.08.02.Nota de premsa. (L’amenaça dels aerogeneradors als voltors de la Mariola)

Nota de premsa

El Comtat, 3 d’agost del 2012

L’amenaça dels aerogeneradors als voltors de la Mariola

Si el projecte d’instal·lació de 50 aerogeneradors en les serres del Comtat es du a terme suposarà una greu amenaça per als voltors reintroduïts a la serra de Mariola.

El Pla Eòlic Valencià preveu la instal·lació de diversos parcs eòlics a les Serres d’Almudaina i Alfaro, a les comarques d’El Comtat i la Marina Alta, en la zona delimitada com a zona 14 en aquest pla. Tot i les constants reinvidicacions del veïns, els ajustaments i diversos col·lectius socials i ecologistes, les nombrosos irregularitats detectades i les denúncies presentades per la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat des de 2004, la Generalitat manté en peu el projecte.

La Coordinadora s’ha adreçat a Àlvar Seguí. Associació Fapas-Alcoi, per demanar informació sobre el Projecte Canyet i els impactes dels parcs eòlics en els voltors. És la següent:

“Darrerament ha estat notícia, que la primera femella de voltor que va néixer  a l’abril de l’any 2005  al barranc del Cint, dins del Projecte Canyet,  batejada amb el nom de Mariola, anellada i marcada amb els dígits 42H, després de set anys d’edat, s’ha aparellat amb un mascle provinent de Castelló i com a resultat ha nascut un poll fort i vigorós. La qual cosa representa que ja hem vist néixer el primer net dels primers voltors introduïts a la Mariola.

El Projecte Canyet, com tots sabeu, es va iniciar a finals de l’any 2000. El seu objectiu va estar el de consolidar una colònia de voltors comuns al Parc Natural de la Serra de Mariola. Després de més de cent anys d’absència d’aquesta espècie a les nostres comarques.

El motiu de la seua desaparició en amples zones de la península Ibèrica, va ser la seua persecució sistemàtica, amb campanyes d’enverinament en el camp promogudes per la mateixa administració, així com la caça directa. Malgrat la situació actual, moderadament optimista, no podem perdre de vista el fet de la seua innegable fragilitat. Un exemple recent el tenim en les dificultats actuals per a compatibilitzar les necessitats alimentàries de l’espècie amb els rigorosos requisits zoosanitaris decretats en algunes comunitats autònomes davant del fenomen de les “vaques boges”.

També la construcció de certes infraestructures, com ara carreteres, xarxes elèctriques, abocadors de RSU, trens d’alta velocitat, parcs eòlics, etc., representen una amenaça per a la supervivència d’aquesta espècie.

Possiblement els parcs eòlics, siguen les instal·lacions que més impacte negatiu estan tenint amb les voltors. Solament a les comarques de l’Alt Maestrat i d’Els Ports a Castelló, des de la seua instal·lació ha produït més 200 baixes entre els voltors, a banda d’altres rapinyaires, rates penades, etc. És per això que la nostra l’associació Fapas-Alcoi, s’ha oposat fermament  al Pla Eòlic Valencià, on estan projectats a la Zona 14, la construcció a sobre de les nostres muntanyes d’aquestes infraestructures, que poden ser molt dolentes per la supervivència dels nostres voltors que viuen al barranc del Cint.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.