2012.08.14. Nota de premsa. (L’expedient de la cantera de Fageca caduc al fi)

L’expedient de la cantera de Fageca caduc al fi

En 2008 la Coordinadora va presentar al·legacions contra un sorprenent projecte d’obrir una cantera de marbre en Fageca. A dia de hui, l’expedient ha estat declarat caduc per inactivitat de l’empresa promotora AGROXALÓ SL. Aquest projecte va ser conegut pel poble gràcies a les gestions de la Coordinadora i és gràcies a ella que finalment s’ha aconseguit eliminar una nova agressió al territori. Vertebrar el món rural i donar-li veu és un dels objectius de la Coordinadora.

El 18 de setembre de 2008 s’anunciava al DOCV el projecte de la cantera de marbre (en realitat calcàries pulimentables) als termes municipals de Fageca, Benimassot i Tollos, però era 2 anys abans (14 de desembre de 2006) quan va entrar la sol·licitud de permís d’investigació (núm. 2376) en el registre miner de la província per la societat AGROXALÓ S.L. de 21 quadrícules mineres[1]. El 20 de maig de 2008 es concedeix l’aprovació per a investigar només en 4 quadrícules. L’expedient es diu FACHECA.

De seguida que es va publicar al DOCV i a instàncies, entre d’altres, de l’alcaldessa de Fageca, la Coordinadora d’estudis eòlics del Comtat va presentar centenars al·legacions el dia 29 de setembre en la Conselleria d’Indústria.

I ara, en data 12 de Juliol de 2012, el Servei territorial d’energia (de qui depén ara la secció de mines) ens informa de què resol declarar caduc l’expedient per no haver contestat els requeriments de millora de la documentació presentada originàriament i es cancel·la la inscripció feta en el llibre-registre de drets miners. Contra aquesta resolució es podria interposar un recurs d’alçada.

Aquests són els fets, però convindria fer una profunda reflexió sobre el tema:

– Si la Coordinadora no haguera presentat al·legacions el projecte haguera tirat avant sense cap fre.

– No és casualitat que aquestes agressions al territori es plantegen sempre sobre el terreny rural. Per tant, és molt important que la societat civil rural estiga organitzada i vertebrada.

– De fet, des que en 2004 es constituïra la Coordinadora el projecte dels molins i altres agressions al territori no han avançat (tampoc està parat el projecte)

– Gràcies a les 40.000 al·legacions presentades per la CEEC la societat s’ha adonat que té uns drets en democràcia i que la seua veu ha de ser escoltada, per exemple a través de les al·legacions.

– La Coordinadora, ja fa temps que no lluita només contra la barbaritat eòlica del PEV[2] sinó que ha ampliat el seu camp d’actuació segons marquen els seus estatuts, a totes les agressions del territori i ha assessorat, ajudat, presentat al·legacions…en:

*En 2004 el projecte del ràdar en la serra dels Plans (a la Torre de les Maçanes)

* Des de 2005 assessorament antieòlic a altres zones del PEV (alguns dels contenciosos han estat guanyats).

*En 2007 el projecte dels 1.300 xalets en Benasau.

*Des de 2007 associació ADES per a la implantació racional de l’energia eòlica.

*En 2010 el projecte de destrucció dels assuts centenaris del naixement del Vinalopó en Banyeres de Mariola

*En 2011 revisió i presentació d’al·legacions de PGOU (Planes, Gorga, Castell de Castells…) d’alguns pobles de la comarca

*Des de 2010 el projecte de construcció de 2500 xalets de luxe, 2 camps de golf i 1 hotel en una zona ZEPA de Callosa d’en Sarrià (pla Anibits-Margequivir)

*En 2011Assessorament a zones de Galícia i Extremadura…

*Des de 2004 Lluita contra els 50 molins de la zona 14 en la serra d’Almudaina i Alfaro (comarques del Comtat i la Marina Alta)

*i en 2008 el projecte de la cantera de Fageca.

Podem considerar doncs que, la vertebració del territori, i en especial el territori rural, és un triomf de la democràcia que ha de ser preservat si és que de deveres volem que els ciutadans tinguen opinió i veu constantment i no només cada 4 anys.


[1] 1 quadrícula minera equival aproximadament a 30 hectàrees

[2] PEV: Pla eòlic valencià

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s