2013.03.08. Artículo de opinión. (S´acaba la impunitat en el pla eòlic)

S’acaba la impunitat en el pla eòlic

Fiscalia demana presó a un directiu d’Acciona per posar molins en una via pecuària

Mentre els ciutadans observem esfereïts com apareixen casos de corrupció en tots els estrats i totes les esferes de la vida pública, sobres, pagaments en B, sobre-sous, confetti públic, ducs empalmats… també veiem com alguna cosa en la justícia està canviant, de sobte alguns corruptes són condemnats i hom respira pensant que no tot està podrit en el sistema, alguns ja no són absolts, alguns ja no són indultats sinó que han de pagar per les seues faltes! Ara en Enguera, la fiscalia demana 2 anys de presó i 600.000 € de fiança a un alt càrrec d’Acciona que va projectar aerogeneradors en una via pecuària. Podem albirar esperances?

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat fa mesos que només té una activitat latent perquè està a mercè del resultat del pleit interposat en octubre de 2010 contra els 50 aerogeneradors de 100 m d’altura projectats en les serres d’Almudaina i Alfaro, a les comarques del Comtat i la Marina Alta. Un contenciós fruit d’un retorçut enginy pel qual denunciem l’administració per inactivitat, no per posar molins de vent on no hi ha vent. Vaja, com pillar a AlCapone per evasió d’impostos.
La justícia va lenta, ja se sap. Però curiosament, ara això sembla ser un element positiu perquè, de sobte, una fe renovada en la els tribunals, envaeix el ciutadà de peu després de vore que, la consabuda crisi, excusa per a moltes de les retallades estructurals tan ideològiques com innecessàries, també ha despertat consciències entre estaments socials poc avesats a manifestar la seua disconformitat. Perquè, sense voler desvirtuar la independència que postulava Montesquieu, la gent se sentia… com a poc, decebuda, de vore, per exemple, com el president de la Generalitat Francesc Camps era absolt (però s’expulsava de la judicatura al jutge Garzón que el va imputar) o com Carlos Fabra eixia indemne de les nombroses causes a les que estava subjecte. Però un dia van empresonar a Diaz Ferrán president dels empresaris, aquell que deia que “mucho vago es lo que hay”, o que Urdangarín és cridat a declarar, o que….. i llavors penses que potser ja toca parar els peus a aquells que s’han sentit impunes durant tants anys.
La corrupció no és nova, no ens sorprén que ara s’estiga traient a la llum, perquè fins i tot hem votat a aquells corruptes que amb la boca plena admetien que les urnes els havien absolt. Però, no sé, potser s’ha superat un llindar, potser s’ha tocat algun ressort que ha fet dir PROU.
I, no és que hagen aparegut noves lleis o nous jutges, no, sinó que de sobte ha aparegut la VOLUNTAT, les ganes de portar les lleis fins a les últimes conseqüències. En la Coordinadora tenim un lema: “amb la democràcia en tenim prou”; eixa democràcia que alguns grups han demanat que fóra REAL, en veritat només cal vocació per a fer-la efectiva, des dels ciutadans, fins els polítics, passant per empresaris i jutges.
L’albir d’esperança per a la Coordinadora arriba quan hom llig la notícia de què la fiscalia de València demana 2 anys de presó, més 2 anys d’inhabilitació i una multa de 8.100 € a un director d’Acciona per construir, sabent-ho, molins de vent sobre una canyada reial en 2008, un delicte que Acciona mai no haguera pogut cometre si no haguera hagut connivència amb la Generalitat que era sabedora i que va ignorar les reiterades denúncies dels col·lectius afectats. Seguint aquest estel, podem estar d’enhorabona en la zona 14 d’El Comtat perquè nosaltres, a les nostres serres, tenim dues vies pecuàries, 33 espècies d’avifauna protegides, tenim 43 abrics patrimoni de la humanitat segon l’UNESCO,… o siga, que a qui va projectar aquests molins li tocaria cadena perpètua, no?, encara que de moment, només hem aconseguit que defenestren el missatger (cas per exemple del destituït Síndic de Greuges Bernardo del Rosal que va emetre dictàmens a favor de les tesis de la Coordinadora abans de ser cessat, quan deia que “Energia eòlica sí però no en qualsevol lloc ni a qualsevol preu”).
El que és trist és que s’ha embrutat el bon nom de les energies alternatives per l’afany d’enriquiment i especulació salvatge molt allunyada de les concepcions de salvaguarda del planeta, sinó que ha sigut l’oportunitat de negoci vistes dels nombroses primes, les que han fet proliferar el sector de les renovables. De fet, com una premonició, Pedro Morata, un històric del moviment ecologista ja deia al seu llibre “Nucleizar España” en 1976 i adaptat en 2001:

  • El conjunto de empresas eléctricas posee una serie de rasgos que permiten calificarlo de feudal (…): concentración progresiva, monopolio regional, privatización casi total, status privilegiado, apoyo incondicional de parte oficial, estrecha vinculación con la clase dirigente, prosecución de la rentabilidad económica a ultranza, etc. (convé recordar que el programa de Jordi Évole “Oligopoly: el juego de la energía”, va rebre pressions de la patronal elèctrica per a acabar amb Salvados, pressions que afortunadament no van proliferar).
  • Es curioso destacar que la “conversión” del sector eléctrico a esta energía (eólica) ha sido radical e instantánea, ya que durante decenios le dispensó una hostilidad infatigable. La causa es sólo una: ahora es cuando las ayudas económicas y normativas del poder han merecido la atención de estas empresas.
  • Este fenómeno de la expansión fulminante –y algo obsesiva- de la energía eólica nos sitúa ante nuevos problema sus consideraciones. La primera es que los excesos no son buenos ni siquiera en materia de energías renovables. Ahí está es la transformación radical del paisaje que impone, aniquilando ese patrimonio cultural y espiritual (los escenarios de nuestra niñez, el horizonte limpio) que nos pertenece de forma irrenunciable.
  • Nunca la sensibilidad ecologista admitirá la concentración energética, porque sólo males y errores se derivan de ella, pero la dispersión de centenares de parques eólicos por toda la geografía (con mínimas áreas de restricción) son un atentado ambiental global y una solución energética conflictiva. A estos resultados nocivos han contribuido algunos grupos ecologistas, estimulando ingenuamente esta forma energética por su aparente ausencia de impacto y aliándose tácticamente con empresas que iban a lo suyo.

Però, si de deveres volem moure consciències només cal llegir el recent discurs de la Unió del Barack Obama on ens interpel·lava a tots, governants i oposició, a eixir del pou potenciant fortament la classe mitjana:

  • Hace cincuenta y un años, John F. Kennedy declaró ante esta Cámara que “la Constitución no nos convierte en rivales por el poder sino en socios por el progreso. Mi tarea,” dijo ese día, “es comunicar el Estado de la Unión, mejorar es la tarea de todos nosotros.” (…)
  • Tenemos la tarea por cumplir de restablecer la premisa básica en que se construyó este país; la idea de que, si uno trabaja duro y cumple sus responsabilidades, uno puede salir adelante, independientemente del lugar de donde uno proceda, de la fisonomía que uno tenga, o de a quién uno ame. (…)
  • Entonces, es obligación de nuestra generación arrancar nuevamente el verdadero motor del crecimiento económico de los Estados Unidos, que es una clase media próspera y creciente.

Encoratgem-nos tots plegats i refundem una societat amb il·lusió i ganes de treballar per un futur creatiu on aquells que obren mal siguen castigats i aquells que s’esforcen pel bé siguen recompensats. Massa infantil? Però després de tantes decepcions… tenim dret a somniar? Valoracions personals d’Anna Climent i Montllor Presidenta de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat
Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat Web: www.zona14.org Email: info@zona14.org Telèfon: 668 878 002 .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.