2013.03.15. Pagina 66. (Conferència sobre incendis a Énguera)

Página 66                 15 de marzo de 2013

Conferència sobre incendis a Énguera

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat imparteix aquesta xerrada.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha impartit a Énguera una conferència sobre els incendis forestals.

L’Associació per la Defensa de la Naturalesa d’Énguera (ADENE), població de la comarca de la Canal de Navarrés, va convidar a la coordinadora d’El Comtat juntament amb Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia de la UV i expert en erosió del sòl post-incendi.

Un dels consells de la conferència ha sigut el d’aprendre a gestionar el foc, aprendre a conviure amb ell i no permetre que puga adquirir proporcions desaforades i catastròfiques. La millor solució és que el món rural siga productiu per a que les serres estiguen en estat òptim.

I una de les conclusions ha estat que el més valuós que es perd en un incendi no és la vegetació sinó el sòl, que pot tardar centenars d’anys en formar-se i que en una ploguda post incendi pot perdre’s irremeiablement per erosió.

http://www.pagina66.com/2013/03/15/cmtt-conferencia-sobre-incendis-a-enguera/

Nota de premsa:

Conferència sobre el foc en Énguera

Aquest cap de setmana passat, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha estat convidada per l’associació ADENE d’Énguera, a la comarca de la Canal de Navarrés, a donar la conferència sobre els incendis forestals que ja va fer en tardor-hivern a la Torre de les Maçanes, l’Alacantí, i a Alcoi, l’Alcoià. La conferència s’ha impartit en companyia d’Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia de la UV i expert en erosió del sòl post-incendi. La conferència va ser un èxit. Però la visió sobre el foc com una catàstrofe natural amb la que hem d’aprendre a conviure per a evitar que aquestos siguen inassumibles, és novedosa i cal molta didàctica per a fer-la arribar a la població.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, dins la seua tasca de defensa del territori, ha estat convidada aquest dissabte 9 de març a repetir la conferència sobre el foc que ja donara en octubre en la Torre de les Maçanes, població malmesa per les flames en estiu, i en Alcoi dins les jornades de voluntariat ambiental. Les xarxes socials han fet que diversos col·lectius conegueren la tasca divulgadora de la Coordinadora (per exemple la conferència sobre aerogeneradors de la universitat de Vigo) i això ha fet que es contacte amb la Coordinadora per a poder impartir la conferència, en aquest cas, en la seu d’ADENE (Associació per la defensa de la naturalesa) en la propera població d’Énguera, en la comarca de la Canal de Navarrés. En aquest cas, la xerrada anava a càrrec d’Anna Ciment (biòloga i presidenta de la Coordinadora) i Artemi Cerdà (catedràtic i professor de Geografia de la Universitat de València i expert en foc i erosió del sòl, assessor de l’Ajuntament d’Alcoi en el projecte d’acoixinat amb palla del sòl després de l’incendi de Serelles d’aquest estiu).
La visió científica del foc difereix molt de la percepció negativa que té la població d’aquest fenomen. El foc no és un agent provocat per l’esser humà, hi ha foc des que hi ha oxigen i plantes. Si el foc desapareguera completament del paisatge mediterrani aquest s’empobriria irremeiablement (cas per exemple del Sequoia National Park de Califòrnia) Per tant el que devem fer és aprendre a gestionar-lo, hem d’aprendre a conviure amb ell i no permetre que puga adquirir proporcions desaforades i catastròfiques. La millor solució és que el món rural siga productiu per a què les nostres serres (tant carrasques com matolls) estiguen en estat òptim per a ser resilients (puguen suportar una pertorbació). I una conclusió important, el més valuós que es perd en un incendi no és la vegetació sinó el sòl, que pot tardar centenars d’anys en formar-se i que en una ploguda post incendi pot perdre’s irremeiablement per erosió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.