Manifest (català)

MANIFEST CONTRA LA DESPROTECCIÓ AMBIENTAL DE LA SERRA D’ALFARO (EL COMTAT) PER A QUÈ UNA EMPRESA PRIVADA PUGA INSTAL·LAR UN PARC EÒLIC SENSE VENT

Davant el coneixement de la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de 16 de gener de 2013, STSJ CV 108/2013, núm. de recurs: 298/2009, on s’anul·la parcialment l’Acord de la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de 5/06/2009, en concret l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus “Muntanyes de la Marina” en la província d’Alacant, deixant fora de la mateixa, entre altres espais, la Serra d’Alfaro on està prevista la instal·lació d’un parc eòlic, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, a través d’aquest escrit, que exposa per a ser signat per quantes associacions i persones particulars desitgen adherir-se al mateix,

MANIFIESTA EL QUE S’EXPOSA

1. Considerem que la comarca del Comtat (on se situa la Serra d’Alfaro) té un entorn natural privilegiat i d’alt valor ecològic, paisatgístic i arqueològic.

2. La Serra d’Alfaro està inclosa en l’inventari IBA d’Àrees d’Importància per a les Aus i, des de juny de 2009, és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) estant inclosa dins de la Xarxa Natura 2000. Considerem que la Serra d’Alfaro ha de seguir sent ZEPA, per albergar en el seu interior importants poblacions d’aus protegides (entre elles àguila de panxa blanca, àguila reial i falcó pelegrí), circumstància acreditada per nombrosos estudis científics, entre ells l’inventari IBA de SEO/BirdLife.

3. Considerem que una ZEPA no pot ser descatalogada de forma arbitrària, com ha estat el cas, i solament podria fer-se si deixara d’albergar els valors d’avifauna que van motivar la seua declaració, circumstància que en aquest cas no ocorre.

4. Els motius per a eliminar la ZEPA en Alfaro són econòmics i industrials i afavoreixen a una empresa privada. I açò va en detriment de la naturalesa i de l’esperit de la Xarxa Natura 2000.

5. En l’actualitat la xarxa de ZEPAs és encara insuficient perquè no inclou totes les IBAs, encara que es va ampliar en 2009 per sentència de la Comissió Europea (sentència del Tribunal de Justícia Europeu 28 de juny de 2007).

6. Les IBAs van ser establides per la SEO/Bird Life a petició de la Comissió Europea i la seua credibilitat científica està fora de tot dubte.

7. Considerem que, pel seu potencial impacte sobre l’avifauna, un parc eòlic està especialment desaconsellat sobre una IBA i, molt més, sobre una ZEPA.

8. Considerem que l’Administració valenciana ha propiciat de forma conscient aquesta situació en haver establit en el seu moment la primacia del Pla Eòlic Valencià com a criteri per a elaborar la xarxa de ZEPAs.

9. Considerem que l’Administració valenciana és responsable d’aquesta situación, a la qual s’ha arribat per haver autoritzat un projecte de parc eòlic dins d’una IBA (sabent que previsiblement seria ZEPA).

10. Considerem que l’Administració valenciana és indignament responsable de què aquesta Sentència del TSJ siga ferma, en haver renunciat a recórrer-la davant el Tribunal Suprem de forma incomprensible.
11. Aquesta sentència té 6 mesos i ha estat deliberadament ocultada per l’administració valenciana als ciutadans (amb les seues associacions) i als Ajuntaments implicats.

12. Diverses Recomanacions del Síndic de Greuges assenyalen que en la zona no hi ha vent suficient, que les instal·lacions no són necessàries, que s’han de cercar altres zones més adequades i que en cas de coincidir l’emplaçament d’un parc eòlic amb una zona ZEPA o IBA, s’investigue una altra ubicació més adequada per al mateix.

13. Considerem que, en qualsevol cas, hauria d’haver-se realitzat una avaluació d’impacte ambiental del projecte de parcs eòlics sobre aquest espai, avaluació que després d’haver passat més de 9 anys des de l’exposició a informació pública de l’estudi previ, encara no s’ha acabat.

14. Descatalogar una ZEPA per a implantar una indústria senta un perillós precedent que pot afectar a altres espais protegits a fi d’implantar qualsevol infraestructura (parcs eòlics, camps de golf, urbanitzacions, pedreres, abocadors, etc) i és un reflex de la poca preocupació mediambiental existent en l’Administració autonòmica.

15. Exigim al Govern de la Generalitat Valenciana:

– que demostre un major compromís amb el medi ambient de la Comunitat Valenciana,

– que anul·le els parcs eòlics projectats sobre àrees IBA (Àrees de Importància per a les Aus) o àrees ZEPA,

– que mantinga la protecció existent com àrea ZEPA per a la Serra d’Alfaro,

– que estudie l’ampliació de la Xarxa ZEPA de tota la Comunitat Valenciana fins a incloure dins de la mateixa totes les Àrees d’Importància per a les Aus (IBA)

– que evite en endavant qualsevol projecte d’infraestructures o constructiu sobre qualsevol espai natural protegit que supose haver de desprotegir ambientalment aquest espai.

El Comtat, 8 de juny de 2013

SIGNAR: https://www.change.org/es/peticiones/generalitat-valenciana-contra-la-desprotecci%C3%B3n-ambiental-de-la-serra-d-alfaro-el-comtat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.