2013.08.19.Nota de prensa

Nota de premsa
El Comtat – La Marina Alta, 19 d’agost 2013

La Coordinadora porta a les Corts la desprotecció de la Serra d’Alfaro

Dins la campanya Salvem Alfaro la Coordinadora ha remés als parlamentaris de les Corts Valencianes dels grups Compromís, PSPV i EU-l’Entesa una pregunta on es formulen de manera tècnica totes les inquietuds que ha despertat la desprotecció d’Alfaro que era ZEPA des del 2009 i que una recent sentència li ha llevat a instàncies de l’empresa promotora dels parcs eòlics de la zona 14. Aquesta és una més de les enèsimes mobilitzacions que la Coordinadora està emprenent per salvar la Serra d’Alfaro.

Des que es coneguera la sentència que condemna la Serra d’Alfaro a perdre la protecció ambiental de ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) que adquirira en 2009 que la Coordinadora no ha parat de dur iniciatives endavant per tal d’aconseguir que es restablisca la situació anterior. Ja s’han enviat cartes a les Conselleries implicades, s’ha presentat una queixa al Síndic de Greuges, s’han enviat mocions als pobles de la comarca per a què les presenten als plens municipals i s’ha encetat una campanya de recollida de signatures per internet: http://ves.cat/gTGD

Una altra de accions empreses ha sigut preparar una pregunta múltiple a les Corts Valencianes que s’ha oferit als tres grups polítics (PSPV, Compromís i EU-L’Entesa) per a què ells decidisquen el moment adient per a presentar-ho i que tinga el major ressò possible. El contactes s’han fet amb Natxo Serra del grup Els verds-Compromís, amb Lluís Torró d’EU-l’Entesa i amb M. Vicenta Crespo i Francesc Signes del grup PSPV. Tots s’han mostrat molt col·laboratius; alguns ja havien iniciat accions per compte propi i segurament, per aconseguir més impacte, presentaran la/les preguntes en format oral, escrit, o PNL en setembre.

La proposta de pregunta formulada des de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat recull de manera tècnica totes les inquietuds que envolta aquest escandalós cas que ratlla quasi la prevaricació.

Proposta de pregunta a les Corts:

Per Sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de 16 de gener de 2013 (STSJ CV 108/2013, núm. de recurs: 298/2009) es va anul•lar parcialment l’Acord de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de 5.06.2009, en concret l’ampliació de la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA)  “Muntanyes de la Marina” en la província d’Alacant, deixant fora de la mateixa, entre d’altres espais, la serra d’Alfaro on està prevista la instal·lació d’un parc eòlic.

Entenem que descatalogar una ZEPA per a implantar una indústria senta un perillós precedent que pot afectar a altres espais protegits amb objecte d’implantar qualsevol infraestructura (parcs eòlics, camps de golf, urbanitzacions, canteres, abocadors, etc.) i és un reflex de la poca preocupació medioambiental existent en l’administració autonòmica:

  1. Pot explicar quins criteris ha seguit el Consell per a no haver recorregut l’esmentada sentència front el Tribunal Suprem i haver deixat que adquirira caràcter ferm quan han existit nombrosos precedents de recursos front al Suprem en casos semblants?
  2. Pot explicar les raons per les que s’ha ocultat durant mig any l’existència de la sentència a tots els ajuntaments i a totes les associacions interessades?
  3. Pot explicar les raons per les que no es va notificar ni als Ajuntaments ni a les associacions afectades de la interposició d’un recurs contra eixa ZEPA per a què pogueren personar-se com a emplaçats en l’esmentat recurs?
  4. Quines mesures pensa prendre el Consell per a evitar que quede desprotegida ambientalment la serra d’Alfaro?
  5. Va a tramitar-se la desprotecció de la Serra d’Alfaro com a ZEPA o va a intentar donar-se-li una nova protecció com a ZEPA?
  6. Ha existit algun acord previ entre el Consell i l’empresa constructora dels parcs eòlics per a propiciar que s’haja arribat a aquesta situació?
  7. Abans de desprotegir la serra d’Alfaro con a ZEPA per a instal·lar un parc eòlic allí, no haguera sigut millor buscar un emplaçament alternatiu per a aquest parc eòlic?

Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.