La Comissió Europea obri la Fase d’investigació per la irregular descatalogació de la Serra d’Alfaro com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus

Foto: Horrible pictures: eagle sliced in two found at Danish windfarm - www.epaw.org
Foto: Horrible pictures: eagle sliced in two found at Danish windfarm

La Comissió Europea, ha admès la Denúncia presentada per la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat a fi d’evitar la descatalogació com ZEPA de la Serra d’Alfaro per a poder instal·lar sobre el seu cim un parc eòlic.

La “Fase d’investigació” és el pas previ a la incoació del “Procediment d’Infracció” que iniciarà la Comissió Europea en cas que se seguisca avant amb la proposta de descatalogació com ZEPA sense fundar-se en què s’han modificat les característiques ornitológicas de la zona.

Es pretén impedir que la ZEPA Muntanyes de la Marina puga ser modificada pel Govern valencià a fi de poder instal·lar un parc eòlic sobre la serra d’Alfaro. Es preveu la instal·lació d’un total de 50 aerogeneradors sobre les serres d’Alfaro i d’Almudaina.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha enviat una denúncia de 70 pàgines a la Comissió Europea acompanyada d’una àmplia documentació.

L’objecte de la denúncia era l’incompliment del dret comunitari per part de la Generalitat Valenciana en pretendre modificar els límits d’una ZEPA consolidada sense que existisca constància de la disminució del seu valor ornitològic. La Coordinadora entén que s’han incomplit dues Directives Europees i una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

 • Quant a la sentència del TJUE de 28 de juny de 2007, per incompliment de l’obligació de “classificar com ZEPAS territoris suficients, en nombre i en superfície, per a oferir una protecció a totes les espècies d’aus enumerades en l’annex I de la Directiva d’Aus”.
 • Pel que fa a la Directiva 2009/147/EC de 30 novembre de 2009 relativa a la conservació d’aus silvestres:
  • Per modificar els límits territorials de la ZEPA descatalogant “de facto” parteix d’aqueixa ZEPA sense que s’hagen perdut en aquesta part les característiques ornitològiques que van acreditar la seua delimitació original.
  • Per haver utilitzat com a criteri per a la designació de la nova zona ZEPA criteris industrials (parcs eòlics) en comptes de criteris ornitològics.
  • Per atenir-se exclusivament al compliment de la Sentència d’un tribunal espanyol (Sentència de 16 de gener de 2013 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana) a pesar que aquesta Sentència entra en contradicció amb la sentència del TJUE de 28 de juny de 2007)
  • Per no haver defensat la integritat de la ZEPA davant els tribunals espanyols:
   • no va emplaçar a les associacions ecologistes i interessades, no va emplaçar als ajuntaments,
   • no va aportar informe ornitològic per a oposar-ho a l’informe presentat per l’empresa que pretén la descatalogació de la zona ZEPA,
   • no va recórrer la sentència emesa davant una instància superior
 • Quant a la Directiva 2003/4/CE relativa a l’accés del públic a la informació ambiental, per haver negat informació mediambiental a aquesta Associació i no haver respost als seus escrits presentats.

La Coordinadora entén que per al cas d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus, des del moment en què és admesa com a tal per la Comissió Europa, per a formar part de la Xarxa Europea Natura 2000, no es poden modificar els límits sense autorització europea i sense atenir-se a la seua normativa: una ZEPA només pot modificar-se en els seus límits si es demostra que ha perdut els valors naturals que la van acreditar en el seu moment com ZEPA.

Referent a això, es recorda que els límits de la ZEPA es pretenen modificar en compliment d’una sentència del TSJ valencià que anul·lava parcialment l’Acord del Consell de 5 de juny de 2009 pel qual es van crear les ZEPAs de la Comunitat Valenciana.

S’adjunten:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.