El passat 17 d’abril de 2019 el conseller d’Economia Sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball, alt càrrec que ha exercit Rafael Climent González en l’última legislatura del Consell de la Generalitat Valenciana, va resoldre denegar l’aprovació provisional del pla especial de la zona eòlica número 14, mitjançant delegació en la directora general d’Energia, Maria Empar Martínez Bonafé. Aquesta resolució s’ha conegut recentment.
Fa gairebé 15 anys, un 17 de juny de 2004, es publicava en el DOGV núm 4.777 la resolució per la qual se sotmetia a informació pública el pla especial de la zona 14, els avantprojectes dels parcs eòlics i les seues línies d’evacuació, l’estudi d’impacte ambiental d’aquesta zona eòlica, promoguda per Vent, Sol i Energia (drets a la zona 14 transmesos per Guadalaviar i EYRA, 2003 i 2006).
Inicialment es tractava de tres centrals eòliques, Alfaro, Tossal del Rei i Lloma Redona, en els termes municipals d’Almudaina, Balones, Benialfaquí (Planes), Benimassot, Castell de Castells, Fageca, Famorca, Millena i Tollos, amb 50 aerogeneradors, una potència total de 100 MW i tres subestacions elèctriques. El 2006 l’extensió dels tres parcs de la zona 14 a les serres d’Alfaro i Almudaina va ser objecte de nova modificació per la qual es reduïa la potència a la zona 14 a 40 MW per augmentar la de la zona 7 fins als 56 MW, per part de l’empresa EYRA. Una autorització de 2006 establia 31/12/2007 com a data màxima per a l’execució de la totalitat dels parcs eòlics. A més, canvis operats en el sector elèctric el 2015 imposaven el dipòsit d’una garantia que, segons la Conselleria, no consta que haja presentat EYRA per als parcs eòlics de la zona 14. Així mateix, la infraestructura d’evacuació dels parcs eòlics de la zona 14 es projectava sobre la línia Alzira-Xixona, sense haver estat objecte de la deguda planificació, fet que suposa una incidència negativa en la viabilitat industrial.
Els pobles directament afectats per les línies d’alta tensió i els parcs eòlics eren: Almudaina, Balones, Benillup, Benialfaquí, Catamarruch, Margarida, Planes, Benimassot, Castell de Castells, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gorga, Millena, Quatretondeta, Tollos, Beniaia i la Vall d’Alcalà. Des de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat (CEEC), una plataforma cívica de ciutadanes i ciutadans, resolutiva, formada i incansable en la defensa de les nostres serres i valls, plantegem que aquest projecte ens afectaria a tots els habitants i visitants d’una àmplia extensió.
(Disseny: Sílvia Faus)
La zona 14 és una de les 15 en què es divideix el Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana (PECV) que el Consell, liderat pel Partit Popular, va aprovar el 2011. Es tracta d’un pla d’acció territorial de caràcter sectorial l’aprovació provisional recau en la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball, amb competències en matèria d’energia des de 2015.
La Direcció General de Medi Ambient va rebutjar el pla especial de la fase II de la zona 7 en 2009. Muntanyes de la Marina, l’espai on estava previst ubicar els parcs Alfaro, íntegrament, i Tossal del Rei, parcialment, va ser declarat Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), part de la xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat Natura 2000. Tal inclusió suposa un criteri d’exclusió ambiental per a l’aprofitament eòlic, segons el mateix PECV.
Es tracta del mateix pla eòlic que, part del conegut com a “cas Erial“, està sent objecte d’investigació judicial sobre irregularitats com aquelles que la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat (CEEC) ha vingut denunciant una vegada i una altra davant Administracions Públiques – municipals, autonòmiques, nacionals i europees- mitjans de comunicació i fins i tot tribunals.
Durant l’exposició a informació pública es van presentar gairebé 40.000 al·legacions -que mai van rebre la deguda resposta administrativa a més d’informes d’organismes oficials, empreses de servei general i dictàmens d’ajuntaments.
L’acció de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha estat recollida en premsa de múltiples mitjans i països durant aquests llargs 14 anys, cobertura que es pot consultar a la seua pàgina www.zona14.org.
La denegació de la Conselleria suposa que, en no haver-hi aprovació provisional, ja no va a enviar l’expedient a la Conselleria de Medi Ambient, a qui li correspondria l’Avaluació d’Impacte Ambiental, pas previ a l’aprovació definitiva del pla especial de la zona 14 per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Així, la no aprovació provisional del pla especial suposa que els parcs eòlics de la zona 14 no poden ser construïts.
Dins de l’alegria que suposa haver assolit aturar aquest projecte que posava en perill el futur econòmic i demogràfic de 18 municipis afectats, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat lamenta que hagen hagut de transcórrer 15 anys de lluita constant, davant múltiples fronts i amb l’empenta que han mostrat seus membres i el suport ciutadà a les comarques del Comtat i l’Alcoià.
També ens hauria agradat que, més enllà de denegar l’aprovació provisional del pla especial de la zona eòlica 14, l’instrument triat per a posar-hi fi hagués tingut més importància i contundència i haguera estat publicat en el DOGV. La CEEC prepara ara una festa pública per celebrar el final d’aquest irracional projecte i els seus profunds i irreparables impactes ambientals, socioeconòmics, culturals i paisatgístics que haurien hipotecat el futur de les nostres comarques per sempre.
Benillup, 4 de juny 2019