La Coordinadora presenta al·legacions contra la macroplanta solar de Benifallim

Si fa molts anys ho eren els aerogeneradors, ara ho estan sent especialment les plantes solars d’energia ubicades en sectors agraris. En les comarques del Comtat i l’Alcoià se n’estan debatent 3: Benifallim, Gaianes i Polop (Alcoi). Aquestes plantes fotovoltaiques són de nou, unes devoradores de terreny i generadores d’impacte ambiental visual trencant el paisatge, i de nou, són els sectors ambientalistes els que estan posant el crit al cel sobre la ubicació d’aquesta energia renovable.

Alguns sectors estan interessats en debats molt senzills, de sí o de no, i no es tracta d’això, òbviament hem de fer una migració cap a les energies no contaminants, el planeta ens ho demana a crits, però, no és menys cert que si eixes energies renovables degraden el planeta no haurem aconseguit res. La clau està en la ubicació racional. Eòlica (i solar) sí, però no així dèiem fa anys i ara remou en força.

Instal·lar plaques solars de manera extensiva, és còmode i barat per a les grans empreses elèctriques, en canvi, fer-ho en teulades, a raó de 10 plaquetes cada propietari, en naus industrials, és complicat i farragós. A més les empreses, només es plantegen el lloguer del terreny agrícola, no plantegen percentatges de benefici per als habitants dels pobles rurals (no només el propietari dels terrenys) que hauran de suportar la infraestructura. O siga, de nou, una misèria per a tapar boques mentre algú fa el negoci del segle en terrenys expoliats.

Altres pobles però han optat per fòrmules diferents, Benillup està engegant el projecte de Comunitat Energètica Local, pretén posar plaques solars de dimensions moderades, en un solar on aparquen cotxes (que quedarien més protegits front a les inclemències del temps) i l’energia revertiria en el poble i tots els seus habitants en serien partícips. Sense destrucció del territori, en un espai ja antropitzat, generant autonomia energètica i amb benefici redistribuït per a tota la comunitat. Més pobles haurien de seguir el seu exemple.

Per tot açò, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha presentat davant Conselleria al·legacions contra la macroplanta solar que es pretén instal·lar de 28.000 m2 (o siga 4 camps de futbol) en Benifallim. Perquè les empreses elèctriques que generen llum cada volta més barata però ens la cobren al preu del gas rus en guerra, s’adonen que, com a poc, la societat civil està desperta i no va a acceptar que li passen per damunt sense pleitejar abans.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: